VINARIJE
- Čelični rezervoari
- Sistemi za filtraciju
- Pogoni za flaširanje
- Linije za punjenje flaša
- Izložene površine
- Hrastova burad i kace - monoblokovi
Mašine za čišćenje i dezinfekciju podruma vina i ulja
Primeri primene
Regeneracija buradi
Uklanjanje naslaga
Dezinfekcija čeličnih rezervoara
Dezinfekcija filtera
Čišćenje stakla, sanitarne armature i podova
Uklanjanje plesni, bakterija i parazita
Ostavlja neutralni PH na tretiranim površinama
Čišćenje dekantacionih cevi, fitinga, mašina, poliranje hromiranih površina
Čelične površine se čiste na optimalan način i uz manje napora zahvaljujući delovanju pare. Unutrašnjost vinskih buradi je teško dostupna i retko čista, ali sa osgovarajućim sistemom parnog mlaza moguće je efikasno ukloniti sve ostatke hemijskih agenasa, bakterija i naslaga. Para dezinfikuje svaki otvor ili površinu prekrivenu mikrobima, kao i svaku vrstu prljavštine koju bilo koja druga tradicionalna metoda čišćenja teško može da dosegne i ukloni. Na kraju tretmana površine se potpuno dezinfikovane od naslaga bilo kakvih hemijskih sredstava.
Pored čišćenja buradi, fabrika vina ima i druge oblasti i opremu koje samo para može efikasno da očisti i dezinfikuje. Između ostalog, ovo uključuje cevi, prirubnice i slavine.
Čišćenje parom za vinarije
Tradicionalne metode čišćenja uključuju veliku potrošnju vode
U procesu proizvodnje flaše vina (0,75 l) koristi se oko 1,5/2 litara vode za pranje. U podrumu srednje veličine, 70.000 proizvedenih flaša je ekvivalentno 140.000 litara vode. Na primer, za čišćenje bureta potrebno je oko 350 l vode, za čišćenje rezervoara oko 700 l (u zavisnosti od veličine) i za flaširanje 500 l.
Čišćenje i osvežavanje buradi, barik buradi i bačvi
Burad i barik burad predstavljaju najveću investiciju za vinariju. To je razlog što svi proizvođači vina poklanjaju veliku pažnju i brigu stanju buradi. Prosečan životni vek barik buradi je 3 godine. Zahvaljujući pari, to vreme možemo produžiti još mnogo godina. Para prodirući u porozno drvo, može da eliminiše ne samo bakterije i nataloženi kvasac, već i ostatke starog vina koje je drvo upilo. Drvo barika vraća svoju prirodnu sposobnost da mikro-oksigeniše vino u fazi prečišćavanja i omogućava optimizaciju procesa polimerizacije tanina i antocijanina. Drvena posuda za vino koja ima značajnu količinu tartrata ima veoma ograničen kapacitet razmene kiseonika sa vinom jer je poroznost drveta potpuno blokirana.
Obrada parom, po preciznom protokolu, vraća buradima njihovu funkciju mikro-oksigenacije i vino ponovo ima kontak sa drvetom koje je i dalje aktivno, čak i nakon mnogo godina upotrebe.
Postoje mnoga struktuirana i puna vina koja ostavljamo da odleže u barik buradima radi dobijanja prefinjenosti i upotreba regenerisanih barika je od nesumnjivog značaja zbog uštede.
U podrumu sa 1000 buradi, odlaganje kupovine za sledeću godinu (250 komada godišnje) može predstavljati ekonomsku uštedu od oko 150.000 Evra.
Rešenja za:
Mikozu i pseudomikozu, saharomiceti, kvasce, spore
Buđ
Rasušivanje buradi
Razni kvasci i bakterije
Prednosti:
Ekonomičan za produženje veka trajanja kontejnera
Planiranje nabavke nove buradi nije potrebno
Manja potrošnja hemikalija - do 90%
Ušteda vode > 50 l pare naspram 350 l pri uobičajenom pranju
Bezbednost operatera
Procesno čišćenje
Garancija sterilnog okruženja
Čišćenje i dezinfekcija čeličnih rezervoara
Para je odlično rešenje za kombinovanu operaciju čišćenja i dezinfekcije u jednom koraku. Potreban je generator pare visokih performansi, koji se može modulirati prema kapacitetu i veličini rezervoara.
Rešenja za:
Mikozu i pseudomikozu, saharomiceti, kvasce, spore
Potrošnju vode i hemikalija
Uštedu rada
Prednosti:
Manja potrošnja hemikalija
Ušteda vode > 150 l pare naspram 600 l sa uobičajenim pranjem
Bezbednost operatera Procesno čišćenje
Manje otpadnih voda
Garancija sterilnog okruženja
Čišćenje i dezinfekcija linija za flaširanje
Linije za flaširanje su među najpogodnijim mestima za razvoj mikroorganizma koji mogu da promene organoleptičke karakteristike vina a do njih je najteže doći tokom standardnog procesa čišćenja. Para je u stanju da dezinfikuje svaki ugao zahvaljujućii termičkom šoku, potpuno eliminišući upotrebu hemikalija i minimizirajući vreme čišćenja. Čišćenje parom linije za flaširanje, sa punilom sa 42 dizne traje najviše 1 sat bez potrebe za rastavljanjem bilo koje komponente, uključujući kanale i filtere kućišta do 0,45 mikrona.
Rešenja za:
Bakterije
Potrošnja vode i hemikalija
Ušteda rada
Vreme pranja
Prednosti:
Automatizacija procesa
Bezbednost operatera
Manje otpadnih voda
Smanjenje potrošnje hemikalija
Čišćenje i dezinfekcija filtera
Čišćenje i dezinfekcija fitinga, cevi i opreme
Tehnologija suve pare je odlična za čišćenje i dezinfekciju kanala za prelivanje, fitinga, krivina, dizni, filtera, kolica, rezervoara, drobilica, pumpi, motora, kada, prese, odvoda, zidova i podova i za sva druga radna okruženja.
PROČITAJTE MIŠLJENJE STRUČNJAKA
Parogenerator za vinski podrum
STEAM TEAM D.O.O.
Ovlašćeni uvoznik i distributer Menikini proizvoda
za Republiku Srbiju i Republiku Crnu Goru
Gajeva 10 • 11000 Beograd • Srbija
+381 63 234079
steamteam.menikini@gmail.com
Matični broj: 21789321
Poreski identifikacioni broj: 113016382
Raiffeisen banka a.d. Beograd 265-1740310002253-81
©Copyright 2022 Menikini/Steamteam